
Ako postoji namirnica bez koje tradicionalna kuhinja jednostavno ne može, to je sveži sir. Generacijama unazad, naše bake su od svežih, domaćih sireva pripremale jela punog ukusa, jednostavna ali hranljiva, i u svako su unosile svoj pečat.
Danas se sve više ljudi vraća ovim tradicionalnim receptima, u potrazi za autentičnošću, domaćim ukusom i zdravijom hranom.
Gibanica – kraljica domaćih pita
Gibanica, posebno pripremljena s svežim sirom, nezaobilazni je deo svake svečane trpeze.
Njene tanke kore, prelivene mešavinom jaja, svežeg sira i jogurta, peku se sve dok ne dobiju zlatnu boju.
Poslužuje se topla, ali jednako prija i kada se ohladi.
Njene sveži slojevi i kremasto punjenje podsećaju nas na detinjstvo i sve one svečanosti kada se porodica okupljala oko stola.
Projice – jednostavne, ali pune ukusa
Projice su pravi primer jednostavnosti tradicionalne kuhinje.
Njihov glavni sastojak je, pored svežeg sira, i kukuruzno brašno.
Mekane, rastresite i slane, idealne su kao doručak, predjelo ili brza užina.
Njihova priprema traje nekoliko minuta, ali su svejedno pravi delikates, posebno kada ih poslužite s ajvarom ili kiselim mlekom.
Pita sa sirom i spanaćem (Zeljanica)
Ako želite da u svoj jelovnik unesete više svežih namirnica, a da ostanete u svetu tradicionalne kuhinje, pita sa sirom i spanaćem, poznatija kao Zeljanica, pravi je izbor.
Tanke kore, sveži sir i sveži spanać stvaraju harmoniju slanih, ali svežih ukusa.
Peče se dok sve ne postane rumeno i hrskavo, a svako parče priča priču o jednostavnosti i lepoti domaćih jela.
Uštipci sa sirom – brzi, ali nezaboravni
Ako želite da osetite pravi duh starih vremena, uštipci sa sirom su pravi izbor.
Njih pripremaju sve bake kada im dolaze nenajavljeni gosti ili jednostavno kada žele da sve ukućane obraduju nečim toplim i svežim.
Prže se u ulju dok ne postanu zlatni i hrskavi spolja, a meki i vazdušasti iznutra.
Poslužite ih uz sveži sir, ajvar ili kiselo mleko.
Kačamak – tradicionalni doručak s sirom
Kačamak, jednostavan ali hranljiv obrok, pravi se od kukuruznog brašna i vode.
Dok se kuva, sve više dobija gustu, kremastu strukturu.
Nekada se u vruć kačamak dodavao sveži sir, a sve se to zalivalo vrućim puterom ili kajmakom.
Takav obrok daje energiju za ceo dan, greje i telo i dušu, posebno u hladnim danima.
Zaključak
Jela naših baka su više od hrane – to su priče, nasleđe i sećanja.
Njihov jednostavan, ali pun ukus sveži sir svrstava u sam centar tradicionalne kuhinje.
Bilo da pripremate gibanicu, uštipke, pitu ili kačamak, svako jelo priča priču o porodičnoj tradiciji, očuvanju nasleđa i toplini doma.
Ako želite da sveži sir postane deo vaše kuhinje, ali i vaše priče, sveže proizvede Milk House pravi su izbor.
Njihov pun ukus, kremasta struktura i prirodni sastav svako jelo podignu na viši nivo.